VYS Drinkkikoulu 18.5.2013

Joillekin jo vesitilkan lisääminen viskiin on liikaa. Tämä on täysin validi näkökanta ja toki myös hienoja kokemuksia tuova tapa nauttia viskistään. Hieman kokeilunhaluisemmille VYS järjesti mahdollisuuden tutustua viskin monipuolisuuteen drinkkien raaka-aineena ravintola Groteskin baarissa Helsingissä kapungin taitavimpien drinkkimestareiden Erno Vainasen ja Pekka Välitalon opastuksella.

Drinkkien teko on periaatteessa yksinkertaista, mutta kuten niin monen yksinkertaisen asian kanssa yksityiskohtiin panostamalla saadaan drinkeistäkin pelkän hyvän sijasta erinomaisia. Baaritiskin takana kikkailu ei siis ole palkkää teatteria, vaan harkitun maku- ja ulkonäköelämyksen luomista asiakkaalle. Juuri drinkkien yksityiskohtia ja laatua opin ainakin itse arvostamaan päivän oppitunnin aikana. Jotain vähän samankaltaista juomaa saisi ehkä itse luotua kirjasta lukemalla, mutta viimeinen silaus löytyi opettajien vankasta ammattitaidosta, jota päivän aikana saimme useasti ihmetellä.

Päivän opintomateriaali sisälsi klassisimmat viskidrinkit: Mint Julep ("läimäyttäkää sitä minttua, älkää murskatko!"), Old Fashioned, Sazerac, Whisky Sour ja Rusty Nail tulivat tutuiksi perinpohjaisesti ja käytännön kautta. Lisäksi verrokeiksi luotiin näistä variaatioita, Twistejä, joiden avulla tiettyjen ainesosien muuttamisen vaikutus aukesi meille maallikoille. Bourbon, Rye tai Blended-skottiviski oli kaikkien perusraaka-aine, mutta mielenkiintoisen lisän toi myös varsin voimakasmakuisen Laphroaig 10yo:n käyttö maustamistarkoituksessa.

Kuten hyvän ruoankin kanssa, hyvissä drinkeissä löytyy aina mahdollisuuksia luoda persoonallisuutta lopputuotteeseen, kunhan perusta on kunnossa. Tämän ensimmäisen drinkkikoulun jälkeen voi jo tietyllä varmuudella tilata drinkkejä tietäen mitä saa, ja mitä yksityiskohtia arvostaa, sekä miksi baarimestarin ilmettä kannattaa shakerin käytön aikana seurata. Seuraavaa oppimismahdollisuutta odotellessa.