Kielet

Bob Barley - Two women, no cry!

Lokimerkintä Bob Barley 19.2.2015 17.30

Keulamiehenä BPF:n portfoliovelho Timo Laurila

Pöydässä

  • Girvan Single Grain App. 4 42 %
  • Glenfiddich Cask of Dreams Nordic Oak 48.8 %
  • Grant's Blended Scotch Signature 40 %
  • Tullamore Dew Phoenix Limited Edition 55 %
  • Glenfiddich 1974/2010 Rare Collection 46,8 %
  • Balvenie 21 YO Portwood Finish 40 %.

 

Jeskamanteera pojat - ja kaksi naista! Laurila höyrysi ominaiseen tyyliinsä lippa vinossa ja antoi täyslaidallisen viskitietoutta 15 läsnäolijalle. Yhtenä tastingin teemoista oli tuoda esille blended-viskien komponetteja, siis jyväviskiä ja mallasviskiä, ja sitten tutustua vastaavista komponenteista (ei toki samoista) muodostuvaan sekoitteeseen. Toisena teemana oli suomalaisuus ja kolmantena, ehkä tärkeimpänä, hyvät viskit.

 

Psykiatrin nenänpäässä tisleet tuoksuivat ja suussa maistuivat. Jyväviski toki jätti kylmimmäksi, mutta Laurila kyllä mainosti tällekin tuotelinjaukselle lupaavaa ja kestävää tulevaisuutta. Bob Barleyn hyllystä löytyy myös 25-vuotias jyväviski, jonka hyvyyttä sopi nostaa jalustalle. App. 4:llä on yhteys kotoiseen Suomeen, sillä sen tuotannossa käytetyn vakuumitislausmenetelmän patentin alkuperä on osin Alkon Rajamäen tehtaalta.

 

Nordic Oak - ja jälleen kotimaista aspektia. Tuotteen 13 viimeistelytynnyrissä käytettiin pohjoismaista (Suomi, Ruotsi ja Tanska) tammea. Laurila kävi omin kätösin valitsemassa suomalaiset puut Fiskarsissa. Runsaasti makua, reippaasti alkoholia ja mahdottoman mutkikasta profiilia. Noin 14 vuoden ikä ja muutaman kuukauden viimeistely ja tuloksena on käsittämätön paljous kaikkea. Kakkospaikalta kakkoseksi.

 

Grant'sin sekoiteviski on harkinnassa Alkon myyntiin ja sen tavoitteena on tutustuttaa juomatavoiltaan "nuoret" asiakkaat viskien maailmaan. Signature olikin helposti lähestyttävä, mutta samalla liika helppus jätti raatilaiset pääosin nuiviksi. Tehtävänsä tuote kyllä täyttää, mikäli se suomalaiseen vähittäismyyntiin tulee.

 

Seuraavaksi tarjolla oli irlantilaista ja keskimääräistä vahvempaa. Ikämerkitsemätön Tullamore Dew Phoenix antoi varsin pitkää jälkimakua. Kahden vuoden oloroso sherry -viimeistely toi mukaan mausteisuuden myötä uusia ulottuvuuksia. Vahvuus 55 jättää pelivaraa veden kanssa lotraamiselle, mikäli maistaja sellaista kaipaa.

 

Loppurysäyksessä päästiin nauttimaan erinomaisen harvinaista tuotetta, kuten nimi Rare Collectionkin sanoo. Tämä 36-vuotias bourbon- ja sherrykypsytetty tuote tarjosi samaa kompleksisuutta kuin alun Nordic Oak, mutta nyt ikä oli tehnyt tehtävänsä: vaikka tuote oli erittäin monimuotoinen, se oli tavattoman tasapainoinen suussa. Ehdottomasti illan paras!

 

Illan päätti Balvenien 21-vuotias port-viimeistelty viski. Portin makuhaitari auttaa tuotteen matalaa alkoholiprosenttia nostaen paksun suutuntuman kupeeseen upeita aistimuksia. Hieno viski - kolmas sija.

 

Kiitokset Timo ja Bob Barley!

 

Kamera pahoittelee huonoa kuvanlaatua.