Kielet

¡Que viva ron!

BPF:n Timo "Sailor Jerry" Laurila löi takalaittoman kotipesään - viskibaarissa tutustuttiin rommin saloihin.

 

Lokimerkintä: Bob Barley 6.5.2015 klo 18
Sailor Jerry: Timo Laurila
Teema: Man overboard! Rum at whisky bar!

 

Omalta osaltani rommi on ollut varsin tuntematon juoma. Timo valaisi tämän vanhan ja perinteisen nautintoaineen saloja seitsemän toisiinsa nähden varsin erilaisen tuotteen avulla. Tuotantomaat tulivat pääosin Karibian suunnalta, mutta olipa joukossa myös skottilainen maustettu sekoite.

 

Ihminen on varsin viisas eläin, joka pitää makeasta. Pelloilla kasvavasta sokeriruo'osta alettiin valmistaa makeutusainetta nimeltä sokeri, mutta peijakkaan tuotantoprosessi seurauksena jäi ylijäämää, melassia. Tässä vaiheessa astui kuvaan ihmisen älykkyys: Kaiken ylimääräisen kanssa kannattaa aina pohtia, voisiko siitä valmistaa alkoholia, joten ylijäämätuote tislauspannuun humps ja kuumuutta kylkeen. ¡Arriba y por favor! Tisle tammitynnyriin kypsymään ja kohta on tarjolla rommia. ¡Bésame mucho!

 

Tuotetietoutta, historiaa ja mieluisia kertomuksia tuli niin isona paapuupinpuoleisena myrskytuulena, että maakrapua olisi suorastaan pelottanut, mutta oli onneksi tarjolla kauhulle karkottajaa - ja annoskoko noudatti ns. merimiesmittaa ja proofit määränsä mukaiset. Ei pelottanut enää, mutta ihme suhina nousi päähän ja aamulla tilalla oli hienoinen kumina.

 

Sailor Jerry, kaksi Matusalemia, kolme Mount Gaytä sekä vielä jokin muu pullote oli maisteltavana. Tarjolla olleiden rommien tuoksu- ja makuprofiili oli yllättävän laaja. Valmistualue, raaka-ainelajike tai niiden kombinaatio, kypsytysikä ja -menetelmä antavat tisleelle yksilöllisiä vivahteita. Ikämerkinnät ylsivät enimmillään 23 vuoteen, oli poltettua tynnyriä, erillistä maustamisprosessia jne. Osa tuotteista oli ns. helppoja, yksinkertaisia, suussa lyhyen ajan viivähtäviä, mutta toisissa tuotteissa oli kerrassaan mutkikasta makujen harmonista ristiriitaa.

 

Kyllä rommille aikansa ja paikkansa on - tällä kertaa se oli viksibaari Bob Barley.