VYS Uisgessa

Järjestyksessään kolmas Uisge –viskifestivaali järjestettiin 31.1-1.2.2013, Vanhalla Ylioppilastalolla, Helsingissä. Näytteilleasettajina olivat kaikki merkittävät viskien maahantuojat Suomesta, sekä tietysti Viskin Ystävien Seura. Maahantuojien osastoilla oli maisteltavina pari sataa viskiä ympäri maailmaa. Maahantuojat myös järjestivät toistakymmentä maistelutilaisuutta, joissa vetäjinä olivat joko yhtiöiden kiertävät tastingvetäjät, Brand Ambassadorit tai tislaamojen Master Distillerit, jotka ovat vastuussa viskin lopullisesta mausta. Tastingien kattauksena oli joko tuotteita maahantuojan valikoimasta, eri-ikäisiä pullotteita yhdeltä tislaamolta tai itsenäisen pullottajan uutuuksia. VYS lähestyi maisteluelämystä hieman eri kantilta, tuoden paikalle kemian tohtori Jari Tuomisen, joka luennoi kuulijoilleen tuoksujen kemiasta ja siitä, miten aivot tunnistavat niitä.

VYS:n osastolla kävi heti messujen aukeamisesta lähtien kuhina. Iso kiitos kuuluu tietysti järjestäjille, joiden ansiosta VYS pystyi suorittamaan Uisgessa esiinmarssin kasvotusten suomalaiselle viskiväelle. Nykyiset jäsenet kävivät kiittämässä hyvästä toiminnasta ja tuleville jäsenille esitteli mielellään tulevan kevään keikkakalenteria, joka kattaa 13 kaupunkia ja 33 tastingia eri aiheista. Ilahduttavaa oli myös kuulla palautetta siitä, että suomenlaajuisella toiminnalla on todellakin kysyntää. Kävijät kaiken kaikkiaan tuntuivat olevan innoissaan viskeistä ja vastaavanlaisille tilaisuuksille on varmasti kysyntää jatkossakin. Uisge toi VYS:lle kolme uutta yhteistyöravintolaa, sekä nelisenkymmentä jäsentä!

Perinteisesti Uisgessa arvostellaan myös viskejä kokeneiden harrastajien ja ravintola-alan ammattilaisten voimin, yhteensä yhdeksässä eri sarjassa tuotantoalueen ja -maan mukaan. Luonnollisesti myös VYS oli edustettuna arviointiraadissa. Arvosteltavia viskejä oli tänä vuonna yli 140. Kaikki viskit maistetaan sokkona, jotta vältetään ennakkoasenteiden maistuminen juomassa. Yhdeksän sarjavoittajan joukosta valikoitui voittajiksi; I Auchentoshan Three Wood, II Highland Park 21 yo ja sijalle III Bunnahabhain 18 yo.

VYS UISGEssa