VYS retki Tammisaareen: Port Ellen -tasting 25.01.2013

Viisi Port Ellen pullotetta.

Tammisaari, tuo seuran jäsenten puheissa paljon hehkutettu tastingpaikka! Henkilökohtaiset odotukset olivat korkealla tämän VYSsin toisen Tammisaareen Sydspetsens Malt Whisky Sällskapin hoiviin suuntautuvan tastingin suhteen. Ensimmäinen retki sai huimaa glooriaa mukana olleiden puheissa ja lisäksi tällä kertaa tasting pureutui suljettujen Islay-tislaamoiden helmeen, Port Elleniin. VYS sai tähän tastingiin hieman edellistä kertaa suuremman kiintiön. Määrä oli sattumoisin sama kuin pikkubussin vetoisuus, joten se teki jäsenlogistiikasta tehokasta. Bussissa on tunnelmaa! VYSsin joukkue oli koputtamassa tapahtumapaikan oveen minuutilleen oikealla kellonlyömällä.

Pääsimme saman tien tutustumaan tiloihin ja paikallisiin tervetulotoivotusten saattelemana. Käytössä ollut paikka on hieno ja erittäin toimiva tastingien pitämiseen. Tila on kooltaan täydellinen, lisäksi punatiilestä tehty holvikatto luo tunnelmaa ja suotuisan akustiikan. Hyvät lähtökohdat ennakko-odotuksien täyttämiselle. Tila on kuulemma vanha parkitsemon kellari, joka oli täytynyt tyhjentää maasta ennen nykyistä käyttöä. Epäilimme seurueen kesken mahdollisuutta löytää vastaava paikka Helsingistä seuran käyttöön.

Tastingissa oli siis läpikäytävänä viittä Port Ellen tislaamon viskiä. Sivupöydältä oli lisäksi mahdollisuus lisätä kattaukseen kahta muuta Port Ellenin tuotetta. Kyseessä oli siis kattava ja vahva startti tislaamoon tutustumiseen. Aikaisempi kokemukseni Port Ellenin viskeistä rajoittui yhteen siemaukseen, joten tilanne oli lievästi sanottuna kuumottava. Enkä taatusti ollut ainoa joka koki tilanteen samoin puheensorinasta ja hajakommenteista päätellen.

Kattauksena:

• Port Ellen, 24YO Signatory 1975, cask 1791, 43% 26YO
  • OMC for the Islay Whisky Shop, 1982/2009, cask 4909, 50% 29YO
  • Eighth Annual Release, 1978/2008, 55,3% 20YO
  • Rare Malts Selection, 1978/1998, 60,9% 22YO
  • Rare Malts Selection, 1978/2000, 60,5%

Itse tastingin veti VYSsin uljas pj eli Jarkko Nikkanen. Historiaa, kovaa faktaa, tarinoita, tunnelmaa ja muutama tärppi viskivisaan. Näitä siis itse asian eli viskin nauttimisen edellä ja välissä. Tieto ei tällä kertaa lisännyt tuskaa, vaan loi kontekstin kyseisten vanhojen viskien kokemiselle. Kuten monesti tämäntasoisten viskien kanssa jätin muistiinpanojen kirjoittamisen vähemmälle ja keskityin nauttimaan kunkin viskin kokonaisuudesta. Tosin kärsiessäni lievästä nuhasta pienimpien nyanssien löytäminen oli näin ehjistä viskeistä varsin vaikeaa. Vieressä istuvan Mikon analyysit tuoksuista ja mauista vaikuttivat lähinnä heprealta.

Tastingin yllättäjäksi nousi selkeästi Signatoryn 24 YO tynnyristä 1791. Yllätys tämä oli sinänsä, sillä kyseessä on alkoholipitoisuudeltaan (43 %) selkeästi muita miedompi viski, mutta jonka makuprofiili kantoi huomattavasti vahvempien Rare Maltien tavoin. Nämä kaksi Rare Maltia aiheuttivat vahvaa puheensorinaa ja aivan oikeutetusti. Hekumallinen tasting jatkui monien täydentäessä kattaustaan kahdella lisäviskillä. Käytännössä koimme siis seitsemän viskin Port Ellen -tastingin, Tammisaari jatkaa edelleen vahvojen ennakko-odotuksien lunastamista. Varsinaisen tasting-osion päättyessä ja jälkikeskustelujen päästessä vauhtiin isäntämme kutsuivat ihmiset ruuan ääreen. Noutopöydän tarjoilut jatkoivat jo koettua linjaa ja olivat erinomaiset. Illallinen tarjosi hyvän ruuan ja keskusteluiden lisäksi sopivan hengähdystauon ennen järjestetyn ohjelman jatkumista. Ilta jatkui hyvässä hengessä viskeistä väitellen ja pienen kilpailuhengen saattelemana. Voidaan sanoa että tapahtuman taso säilyi alusta loppuun saakka korkeana. Minä ja VYS kiitämme Tammisaarta Port Ellen -tastingista ja huippuillan järjestämisestä. Ennakko-odotukset on täten lunastettu.