VYS löytöretki Poriin 13.4.

Jotkut viisaat sen jo tiesivät, mutta tyhmempien täytyi itse käydä se kokemassa, ennen kuin uskoivat: Pori on vallan erinomainen viski- ja olutkaupunki!

Keväisen sateisena lauantaiaamuna VYS-joukko starttasi Helsingistä kohti länsirannikkoa, päämääränä suomiviskin pyhättö, ravintola Beer Hunters, jossa maamme ensimmäinen mallasviski Old Buck on tislattu. Pikkubussin navigoidessa ulos keskustasta uusin erä tätä Porin juoksevaa kultaa heräili viimeiseen aamuunsa tynnyrissä. Kaartaessamme Beer Huntersin eteen oli ravintoloitsija, tislaamomestari ja panimoguru Mika Heikkinen juuri saanut uuden erän pullotettua maisteltavaksemme. Pöydässä odottavan Old Buck pullon vahasinetti oli vielä lämmin, ja pian Turusta ja lähiseudulta tulleiden VYS-jäsenten liityttyä joukkoon pääsimme maistamaan tätä uutta vanhaa pukkia. Hieno viski, nuoresta iästä ja haastavista kypsytysolosuhteista huolimatta!

Jo tämä aloitus olisi ollut Porin matkan arvoinen kokemus, mutta hyvänä isäntänä Mika oli järjestänyt päivän täyteen kokemuksia vieraiden iloksi. Asiaankuuluvalla hartaudella jokainen kävi kumartamassa maamme ensimmäisen mallasviskin tuottaneen tislauspannun äärellä (tai ottivat "tuolta se tuli" -kuvia Facebookiin, ahdasta oli, niin ei kaikkia pystynyt seuraamaan. Toim. huom.), minkä jälkeen valuttiin lähistöllä sijaitsevaan ravintola Panimoon. Tämä Mikan toinen ravitsemusliikkeen pohjakerroksessa toimii nimen antaman vihjeen mukaisesti hänen panimonsa, joka tuottaa kerrassaan mainioita Mufloni-oluita, sekä aina joskus viskiksi päätyvää tavaraa.

Mufloni-oluisiin saimme tutustua oikein huolella ravintola Panimon kolmen ruokalajin päivällisen yhteydessä, joka nautittiin oman talon tummien olutsuositusten kera. Ei olisi uskonut, mutta jopa jälkiruuan kumppaniksikin löytyi omista valikoimista oikein sopiva olut. Panimon ruoat saivat varauksetonta kehua, ja erikoismaininta täytyy antaa runsaasta paikallisten raaka-aineiden käytöstä. Ehkä jatkossa jopa Mufloni-oluiden humala kasvaa köynnöksinä Panimon seinillä. Aterian päälle Mika piti meille vielä neljän vaalean Mufloni-oluen tastingin, joten hieno katsaus tuli näihinkin laatujuomiin tehtyä. Todellinen huipentuma tuli tosin vasta kaikkien näiden herkkujen jälkeen: Saimme tilaisuuden tutustua vielä tynnyrissä lepäävään, tulevaisuuden Old Buckiin, josta riitti kaikille tuoksu- ja makunäyte. Ja mikä maku! Porista tulee jatkossakin tulemaan hienoja viskejä, se on nyt varmaa.

Illan päätteeksi kylläinen ja tyytyväinen VYS-delegaatio siirtyi takaisin Beer Huntersiin, ja kukin löysi baarin kattavasta viskivalikoimasta tekemistä paluumatkaa odotellessa. Joillekin se oli 30-vuotias Ardbeg, toisille 20-vuotias Yoichi. Yksi keskittyi varmoihin, hyviksi tietämiinsä viskeihin, toinen taas innostui kokeilemaan viskejä, jotka näki ensimmäistä kertaa. Hienoja kokemuksia löytyi jokaiselle.

Paluumatka alkoi, kuten onnistuneilla reissuilla aina, liian aikaisin. Leppoisissa tunnelmissa ja Porin useita hienoja puolia ihmetellessä matka takaisin pääkaupunkiin sujui yllättävänkin nopeasti, ja loppupäätelmä taisi taannoista hotelliketjun mainosta mukaillen olla: "Lähde, niin voit tulla takaisin".

Suuri kiitos Poriin Mika Heikkiselle vieraanvaraisuudesta sekä viskin ja oluen salojen avaamisesta!