Kielet

Suomi

VYS Goes America 25.10.2012

 
Well, makumatka ainakin, you know.

Amerikan yhdysvallat, tuttavallisemmin Jenkkilä, on iso maa, ja siellä tehdään varsin mielenkiintoisia viskinkaltaisia tislausprosessiin ja tynnyrikypsytykseen perustuvia juomia, eli Bourboneita. Tämän joukkomme oppi maamme laajinta jenkkiviskikokoelmaa kuratoivan Mika Peltoniemen ensimmäisellä oppitunnilla tämän päämajassa, Helsingin Hotel Havenissa. Itselleni, kuten ilmeisesti monelle muullekin, ilta oli ensimmäinen askel perus Jack Danielsia syvemmälle Bourbonien laajaan skaalaan. Väki selkeästi piti amerikan meiningistä, sillä varsin yksimielinen äänestys vaati Mikaa suunnittelemaan myös toisen oppitunnin aiheesta ensi vuoden puolelle.
 

Illan kattaus:

  • Maker's Mark, 45%
  • Knob Creek, 9yo, 50%
  • Hudson Baby Bourbon, 46%
  • Jack Daniel's Single Barrel, 45% (ei Bourbon, vaan Tennesee Whiskey, jos tarkkoja ollaan)
  • Rip Van Winkle, 15yo, 53,5%

 

Bourboneille yhteistä on niiden tietynlainen makeus Skotlantilaisiin sukulaisiinsa nähden. Joskus tämä myös tekee mausta ainakin itselleni hieman lyhyen ja pinnallisen. Toisaalta, Mikan pointti ettei Skottilaisia viskejä ja Bourboneita välttämättä kanata lähteä vertailemaan on hyvinkin validi. Ovathan raaka-aineet erilaiset, kuin myös kypsytysolosuhteetkin. Molemmille on paikkansa ja Mikan ehdotus Bourbonista pitkässä lasissa jäiden kera kuumana kesäpäivänä kuullosti huomattavan paljon houkuttelevammalta kuin savuisen Single Maltin nauttiminen samoissa olosuhteissa. Minulle tuohon käyttöön voisi sopia tästä setistä vaikka Knob Creek, mutta ehkä odotan vielä seuraavaa oppituntia. Sekin on toivottavasti vielä ennen niitä kesähelteitä.