Tunnelmia japanilaisten viskien illasta

Seuralliset viskin ystävät kokoontuivat 21.9.2013 ravintola Groteskin kellariin ihmettelemään Japanilaisia viskejä ”iäkkäät harvinaisuudet” -sarjan neljännessä osassa. Tilaisuuden teki poikkeukselliseksi se, että kaikki maisteltavat olivat Suntoryn valmistamia blended-tyyppisiä viskejä. Tämän lisäksi japanitisleet teki harvinaiseksi niiden ajallinen suora, joka alkoi 60-luvulta ja päättyi tähän päivään. Hibikiä lukuun ottamatta kaikista viskeistä puuttuivat ikämerkinnät, joten numerologeille oli tämä ilta pettymys.

Tervetuliaismaljana nautitun Hibiki 12yo + sooda –highballin jälkeen VYS:n hallituksen jäsen Mikael Leppä aloitti illan ja samalla ensimmäisen vetämänsä tastingin valottamalla parikymmenpäiselle yleisölle japaniviskien historiaa ja omintakeisuuksia. Selvisi pian että illan formaatti tulisi olemaan kovin erilainen totutuista tastingeista: näitä viskejä rohkaistiin maistamaan soodan kanssa highball-lasista autenttiseen tyyliin. Single malt –puristille tämä aiheutti hieman nikottelua aluksi, kunnes ymmärsin yskän. Maassa maan tavalla.

Mielenkiintoisen maistelusession aikana Mikael pippuroi joka väliin mielenkiintoisia anekdootteja japanilaisen elämänmenon erilaisuudesta, onhan hänelläkin pitempiaikainen asumiskokemus tässä nousevan auringon maassa. Itse viskien maistelussa itse havaitsin kautta linjan tietynasteisen makeuden kaikissa maisteltavissa viskeissä. Aiheellisesti joku kysyikin bourbon-viskien suosiosta Japanissa, onhan niidenkin makupaletissa tietty makeusperusta. Yleisesti ottaen en itse löytänyt suuria eroja maisteltavien välillä, joskin viimeisenä maisteltu Hibikin 12yo erosi vanhemmasta tislekaartista selkeämmin, eikä välttämättä mitenkään negatiivisessa mielessä. Pientä hilpeyttä aiheuttivat viskien etiketteihin ripotellut ylisanat ja lisämääreet (”Genuine quality”, ”the final choice of mature taste” jne), taas hyvin japanilaista tämäkin.

Maistelusession jälkeen lyötiin hieman rennompaa vaihdetta silmään ja siirryttiin kirkkaampaan saliin herkullisen sushibuffetin ääreen. Hanko-sushista kannetut makupalat sujahtivat suihin ennätysajassa, olipa jollekulle jopa ensimmäinen kerta ikinä kun kyseisiä herkkuja tuli maistettua. Ruoka- ja seurustelujuomana oli tarjolla Asahi- ja Sapporo-japanioluita ja ässänä hihasta myös mahdollisuus tutustua Umeshu-likööriin eri drinkkimuodoissaan, esim. soodan ja jäiden tai soijamaidon kera. Kiitokset tästä ekstraelämyksestä Vinoblen Philippe Hakulinille.

Sushimaistelun ja muun härväyksen seassa suoritimme arvonnan, jonka palkintoina olleet japaniviskikirja (”Japanese whisky – facts, figures and taste”), Suntory jääpala-astia ja pullo Hibikin 12yo –viskiä löysivät uuden kodin itselleen.

Loppuilta vierähtikin sitten vapaan hengailun merkeissä, mm. kokeilemalla eri viskejä highball-muodossa, Umeshua eri drinkeissä ja jutustelemalla niitä näitä. Mikaelin vaimo Lisa toimi illan baariemäntänä ja tottunein ottein sekoitteli janoiselle yleisölle oudoimmatkin mikstuurat. Tänä iltana ehkä ne maisteltavat viskit olivatkin hieman sivuroolissa, kaikki muu oheisaktiviteetti ja rento yhdessäolo muodostuivatkin tärkeämmäksi asiaksi.
Kiitokset Mikaelille erinomaisesta päänavauksesta japaniviskien maailmaan.

Illan viskit:

• Old Suntory, pullotettu 1960-luvulla