Taiwanilaisessa taiwaassa?

Viskin Ystävien Seura järjesti musikaalisen tastingin Punavuoren Ahvenessa päivämäärällä 22.1.2015. Iltaman ulkomusiikillinen anti liittyi taiwanilaisen Kavalan-tislaamon tuotesuoraan, jonka termistössä konserttisoittajat viittaavat normaaleihin useiden tynnyreiden sekoitteisiin ja solistimääre kohdentuu single cask -tuotteisiin.

Tislaamo on perustettu vuonna 2006 ja sen tuotantomäärä on skotlantilaisiinkin tislaamoihin verrattuna huomattava, sillä tähän asti tislettä on tiinuihin tiristelty 1,5 miljoonan litran vuosivauhdilla ja pian kahden uuden tislauspannuparin myötä tuotetta juoksutetaan putkennokasta 5 miljoonaa litraa.

Vysin Aasia-ekspertti Mikael Lepän hellässä huomassa nautittiin Kavalanin emoyhtiön King Car Conductoria sekä varsinaisista Kavalaneista port-viimeisteltyä Concertmasteria ja sherrykypsytettyä tynnyrivahvaa Solistia. Sarjan alkuun haluttiin tyyliin sopiva skotti ja sen roolia toimitti Glenfarclasin 15-vuotias.

Kokonaisuus oli varsin oivallinen, joskin Glenfarclasin, Conductorin ja Concertmasterin osalta 23-henkinen osallistujajoukko hieman kallistui yllätyksettömyyden suuntaan. Solist (n. 4 yo, 58,7 %) puolestaan paiskasi yllätyksettömyyden romukoppaan, sillä tuossa tuotteessa oli kaikkea ja paljon! Toisaalta Solistin ongelmaksi muodostui juuri tuo kaikki ja sen liiallinen, hallitsematon määrä. Konsensus kuitenkin tuli tykö, vaadittiin vain vettä – todella paljon vettä. Kun lasiin lappoi jopa puolet H20:ta, raati alkoi tunnistaa Solistin erinomaisuuden viskinä! Pelivaraa siis on.

Conductorin (3 yo, 46 %) harmikkeeksi luonnehdittiin tuoksun keinotekoista vivahdetta, se liiallisesti viittasi omena- ja päärynämehutiivisteeseen, mikä ei varmasti ole viskille kaikkein mairittelevin luonnehdinta. Maku kuitenkin oli tuoksua jouhevampi ja iloitsimme saadessamme nautittavaksemme viskiä mehun sijasta.

Consertmasterista (3-5 yo, 40 %) pidettiin kovasti, mutta profiilin ärsykkeenä oli liiallinen simppeliys. Vaikeaa tuntuu mieluisan viskin valmistaminen olevan, kun helppo ja hyvä eivät olekaan pelkästään positiivisia määreitä.

Maistajain mielestä viskeistä paras oli Glenfarclas 15 yo (46 %), mikä osin johtui siitä, että sen maku- ja tuoksuprofiilit olivat tunnistettavimmat, mutta samalla kritiikkiä ilmaistiin juuri tuttuuden ja tunnettuuden suuntaan. Whaaat?!

Henkilökohtaisesti koin yhden iloisimmista tasting-hetkistäni, sillä keskusteltaessa Solistista sitä päädyttiin vertaamaan suosikkikitaristini Yngwie Malmsteenin musiikkiin. Jävla och tusen tack! Sen verran raatilaiset olivat kuitenkin ulkona hyvän musiikin kriteereistä, että Yngwiellä ei todellakaan ole kaikkea ja liikaa – jokainen nuotti on tarpeellinen.

Ja tähän loppuun vielä itsensä suuren konserttimestarin ja solistin tyylittelyä: