Sokkoseikkailu Careliassa 12.3.2016

Lauantaina 12.3. Careliassa oli tarkoitus maistella iäkkäitä Benriachin tislaamopullotteita. Kuljetusliikkeen ongelmien vuoksi pullot seikkailivat Euroopassa ja oli tehtävä uusi suunnitelma tastingin osalta. Seura halusi tarjota ilmoittautuneille mahdollisuuden mukavaan viski-iltaan, jolle kuitenkin paikka kalenterissa oli jo varattu. Asiaa pohdittiin ja päätettiin kokeilla uudenlaista tasting-formaattia.

Petri Vesaselle tämä oli ensimmäinen kerta VYS-tastingin vetäjänä ja sattumusten kautta hän pääsi aloittamaan mukavuusalueellaan eli sokkotastingilla. Hänellä on takanaan useita vedettyjä sokkoja ja positiivisia kokemuksia niistä.

Osallistujat eivät tasting-pöytään istuessaan tienneet mitä viskejä pöydässä on, ainoastaan että viskien keski-ikä ylittää 22 vuotta. Viskejä maisteltiin ja tuoksuteltiin yksi kerrallaan ja tastingin aikana arvauksia sai esittää niin iästä, tynnyrityypistä, alkoholin määrästä ja toki myös tislaamosta ja alueesta.

Petri korosti, että oikeilla tai väärillä arvauksilla ei ole merkitystä vaan ideana on tarjota mahdollisuus päästä ennakkoluulottomasti maistamaan ja havainnoimaan viskejä, löytämään niistä makuja ja tuoksuja ja keskustella niistä yhdessä.

Alun varovaisuuden jälkeen tastingin edestessä arvauksia alkoi tulla enemmän ja syntyi paljon hyvää keskustelua. Muutaman viskin kohdalla pari osallistujaa tunnisti tislaamon, joka luonnollisesti nostatti tunnelmaa entisestään!

Tastingin viskit maistelujärjestyksessä (suluissa pullottaja)

Mortlach 20 yo 1994 (Cadenhead Small Batch), bourbon hogsheads, 53,4%

Glendronach 11 yo 2002 (OB, distillery only), PX sherry puncheon #1499, 56,5%,

Ladderhills 18 yo, (Dreamdrams) 58,3%, single cask bourbon #7513. Sisältää 99% Balvenieta, 1% Glenfiddichia

North of Scotland 42 yo 1971 (Pearls of Scotland), grain whisky, single cask bourbon, 44% - suljettu tislaamo

Bruichladdich 35 yo 1979 (Cadenhead Authentic), single cask bourbon hogshead, 47,1%

Longrow 10 yo 2001 (OB, Springbank Society), single cask fresh sherry butt, 53,9%

Lopussa äänestettiin perinteiseen tapaan osallistujien mielestä kolme parasta viskiä. Äänet jakautuivat hyvin tasaisesti kaikkien kesken. Voittajaksi nousi muutaman äänen erotuksella Glendronach, jonka puhtaat sherry-maut olivat monen osallistujan mieleen. Toinen, kolmas ja neljäs sija jakautuivat hyvin tasaisesti kahden äänen haarukassa Mortlachin, Ladderhillsin (Balvenie) sekä Longrown kesken.

Ehkä hieman yllättäen joukon vanhukset North of Scotland ja Bruichladdich jäivät häntäsijoille, vaikka ero edellisiin jäi pistelaskussa melko pieneksi. Monelle osallistujalle North of Scotland oli ensimmäinen kokemus jyväviskistä ja sen makumaailmaa kuvattiin erilaiseksi mutta kiinnostavaksi kokemukseksi mallasviskien rinnalla.

Tastingissa olijat pohtivat olisiko äänestys jopa yksi VYSin kaikkien aikojen tasaisimmista. Tämä kertonee siitä, että tuotteet olivat tasalaatuisia ja keskenään kuitenkin niin erilaisia, että jokainen löysi joukosta itselleen omaa makumieltymystä lähinnä olevan suosikin.

Teksti: Maija Karppinen

Kuva: Mikko Hietanen