Redbreast-tasting

Yksi illan kuriositeeteista, Green Spot.

Kaksi vuotta sitten en osannut arvata, että pääsisin kirjoittamaan raporttia viskitastingistä. Nyt kuitenkin Viskin Ystävien Seuran uutena hallituksen varajäsenenä pääsin sellaista tekemään. En ole siis pitkään ollut viskin parissa, mutta olen huomannut, että se on muuttanut suhtautumistani kuningas alkoholiin ja sen parissa viettäviin ihmisiin.

Redbreast-tasting pidettiin 7.3. ravintola Groteskin kellarissa Helsingissä. Olimme saaneet kunniaksemme tastingin vetäjäksi Jamesonin brand ambassador Caroline Maguiren, joka nuoresta iästä huolimatta sai tapahtumaan luotua poskia lämmittävän ja keskustelua synnyttävän tunnelman. Caroline kiittelikin tilaisuuden lopuksi hyvästä ja rakentavasta keskustelusta, jonka vain VYSsin jäsenet ovat hänelle tähän mennessä tarjonneet.

Kyseessä oli siis Redbreast-tasting, jossa pääsimme maistelemaan seuraavia tuotteita:

• Green Spot, Pure Pot Still, 40 %
  • Powers 12 yo, John’s Lane Release, 46 %
  • Redbreast 12 yo, 46 %
  • Redbreast 12 yo, CS 57,7 %
  • Redbreast 15 yo, 46 %
  • Redbreast 21 yo, 46 %

Aloitimme Green Spotilla, jonka nimi tulee tynnyreihin laitettavista värillisistä ikämerkinnöistä. GS-merkintä kertoo viskin olevan 7-10 vuoden ikäistä, mikä mielestäni hieman maussa tuleekin esiin. Erittäin öljymäinen, hennon hedelmäinen ja jopa hieman mentholin tapainen maku kuitenkin avasi tastingin mukavan rauhallisesti.

Tämän jälkeen siirryimme jokaisen irlantilaisen kotoa löytyvään Powersiin. Tämä perinteisemmän irlantilaisen tuoksun omaava viski kuitenkin pääsi yllättämään pippurisuudellaan ja sherryn tuomalla hedelmällisellä jälkimaullaan. Jos tämä on jokaisen irlantilaisen ensimmäinen alkoholi, jota he maistavat, niin olen todella kateellinen heille. Omat muistikuvani ensimmäisestä kerrasta sisältävät kylmän ja pimeän metsän, pienen vivahteen appelsiiniin ja hiivaan …

12-vuotias Redbreast on juoma, joka muutti suhtautumiseni irlantilaisiin viskeihin. Tuo öljyisä, vaniljalla kuorrutettu viski ei pettänyt tälläkään kertaa. Tämä keväänraikas, makunystyröitä herättelevä viski toimi hyvin vertauskohteena seuraaville, minulle tuntemattomille viskeille.

Aloin siis vertaamaan 15-vuotiasta 12-vuotiaaseen ja heti ensimmäisenä tulikin hieman terävämpi isku suuhun. Mauissa on tietenkin paljon samaa kuin 12-vuotiaassa, mutta pettymyksekseni jälkimaku loppui liian lyhyeen ja oli ehkä jopa hieman kitkerä. Muiden suissa tämä kuitenkin avautui paljon paremmin ja tämä 15-vuotias nousikin monelle illan parhaaksi viskiksi.

Seuraavaa viskiä oli moni tullut varta vasten maistamaan. 21-vuotias viski Redbreastin sarjassa on uusi, vasta muutama kuukausi sitten julkaistu viski. Tämän viskin kohdalle asetin itsekin riman aika korkealle. ”Viskien tuoksut ja maut kertovat jokaisen eletystä elämästä”. Vihdoinkin ymmärsin tämän lauseen ja sain todella vahvan yhteyden menneisyyteen. Vietyäni lasin nenälle, sain verkkokalvoilleni heti viimekesäisen herukkapensaiden maasta noston. Todella vahva mustaherukan tuoksu ja siihen yhdistettynä hieman multaa ja ruohikkoa oli oma kokemukseni. Pienen maistiaisen jälkeen pystyi löytämään vahvoja sherrymäisiä makuja, mutta todella pehmeällä tyylillä. Jälkimaku on pehmeä ja todella pitkä. Tämä viski pääseekin omaan top 5:seen.

Tasting lopetettiin palaamalla 12-vuotiaaseen, mutta tynnyrivahvana versiona. Oli todella järkevää laittaa yli 10 % vahvempi tykki viimeiseksi, vaikkakin vuosia oli vain 12. Aluksi tuli todella tymäkkä isku koko suuhun, mutta kuitenkin pehmeän viipyilevä lopetus. Yllättäen, tämä viski olikin monelle illan kohokohta, vaikka tuo prosenttien tuoma isku olikin reipasta avaria vastaava.

Näin saimme illan päätökseen. Caroline kiitteli mahtavasta illasta ja puheensorina ei loppunut vaan koveni hieman. Juomien loputtua, jokainen lähti omille poluilleen tyytyväisinä ja miettien uudelleen irlantilaisten viskien pisteytystä omassa pistetaulukossaan.

-Eerik Riekkinen-