Jameson på Tour i Ekenäs

Fyra irländare.

En vintertisdag mitt i sportlovet var det dags för en ordentlig genomgång av Jamesons whiskeyn, på Pub och Restaurang Santa Fe i Ekenäs. Viskin Ystävien Seura Rf och Pernod Ricard har ordnat en landsomfattande tastingserie som leds av den charmige brand ambassadören Caroline Maguire. På plats fanns tjugo ivriga deltagare, vissa på sin första tasting, medan andra redan var ”gamla i gamet”. Uppslutningen var alltså god trots att förkylningarna minskade aningen på deltagarantalet under sista dagen.

Kvällen kördes igång med ett välkomnande av VYS och önskande av Caroline hjärtligt välkommen. Sedan körde kvällen igång på allvar med en genomgång av historien om Jameson och en historisk tillbakablick över den irländska whiskeyns framfart under århundradena. Ett mycket intressant och visuellt framträdande som gav en hel del kött på benen. Även produktionsprocessernas skillnader mellan det för oss traditionella skotska sättet och det irländska framgick. För en hel del deltagare kom det nog som en ny insikt att man i produktionen både använder mältat och omältat korn och även att andelen grain whisky även i basvarianten Jameson Original inte överstiger femtio procent. Även trippeldestilleringen är en ingrediens som ger Jameson och de irländska whiskyna sin distinkta karaktär.

Sist men inte minst kom vi äntligen fram till ögonblicket som alla väntar på i en tasting, att få smaka på varorna man så länge doftat och värmt på. Om än tiden gick mycket snabbt upp till dess, tack vare Carolines medryckande och trevliga presentation. Som kalibrerare fungerade Jamesons basvariant Original. En allmänt prisvärd flaska som alltför ofta ses som en ingrediens för Irish Coffee, men som vi märkte fungerar den riktigt bra helt för sig själv också. Egna intryck här är, märkbart söt, vaniljig, väldigt lättdrucken. Väldigt kraftig maltighet, som om man skulle äta korn på åkern en fin dag i slutet av juli. Kort eftersmak.

Som följande kom 12 åriga Special Reserve, en variant som enligt många var en av kvällens vinnare. Denna kändes nog direkt en hel del mera komplex, med sherryinslaget mera kännbart, någonting som påminner mig personligen lite om vissa bourbons. Munkänslan här är mycket bättre och denna blir kvar och leva längre, med en mjuk eftersmak.

Tredje whiskyn var 18 åriga Limited Reserve, en whiskey där man redan klart började märka den högre åldern i en viss värdighet. Denna variant kom fram med klara inslag av främst fudge, nötighet och svartvinbär. Någon kommenterade att det är som att tugga svartvinbärsblad.

Sedan hoppade vi till en 100% pot stills whiskey, nämligen Redbreast 12:an. Detta var en klar skillnad till den tidigare rangen och här kan man åtminstone märka avsaknaden av grain. Redbreasten smakade toffee, nougat, honung och kanske t.o.m. hade en liten släng av bananer. Väldigt mjuk och balanserad whiskey.

Sist men inte minst blev det tid för Rarest Vintage Reserve som vi väntat på hela kvällen. Denna utgåva finns det inte många flaskor av i Finland och det handlar om en 22-24 årig whiskey om än åldern inte är angiven. Denna utgåva hade en helt annan profil än de tidigare och den kändes t.o.m. aningen vinaktig. Orsaken till detta är att man även använder sig av Port fat för lagringen, vilken klart märks och smaker som banan, svartvinbär och plommon framträder. En verkligt fin whiskey och värdig avslutning på kvällen.

Efteråt fortsatte diskussionen livlig om kvällens whiskeyn och den andra rundan blev ganska lång. En verkligt lyckad kväll med mycket bra stämning än en gång. Önskemålet från publiken var klart, vi behöv verkligen en fortsättning på de irländska whiskeyna med Caroline, kanske en pure pot still senare i år! Ett stort tack till deltagarna, arrangörerna och speciellt Caroline för en verkligt fin kväll.

Henkka

Henkka från VYS och Caroline Maguire från Jameson destilleri.