Iäkkäät harvinaisuudet, osa18: Ye Olde Speyside -Tuulahduksia menneisyydestä

Syksyn tastingit alkoivat isolla pamauksella 10.9.2016 kun Helsingissä maisteltiin iäkkäitä Speysiden viskejä. Ikää viidelle viskille oli siunaantunut yhteensä kunnioitettavat 200 vuotta.

Jos osallistujat odottivat tastingia innokkaasti niin vähintään yhtä innostunut oli myös tastingin vetäjä Petri Vesanen, joka oli malttamattomana odottanut kyseistä tastingia.

Maisteltavat tuotteet olivat kaikki Skotlannin vanhimman indy-pullottajan Cadenheadin julkaisemia.

Illan kattaus oli seuraava:

Glen Grant 35 yo vuodelta 1980, 40.5% (Authentic Collection)

Glenfarclas 40 yo, 40.2%, kolmesta 40-43 -vuotiaasta tynnyristä tehty pullote (William Cadenhead)

Glenfarclas 41 yo vuodelta 1973, 40.7% (Authentic Collection)

Glenfarclas 42 yo vuodelta 1973, 40.2% (Authentic Collection)

Glenlivet 42 yo vuodelta 1973, 40.2% (Small Batch)

Illan iäkkäät viskit olivat kaikki kypsyneet bourbon -tynnyreissä.

Etenkin Glenfarclasin kohdalla näin iäkkäät bourbon-caskissa kypsytetyt viskit ovat harvinaisuuksia, koska tislaamo on tunnettu sherry-tynnyreissä kypsytetyistä viskeistään. Tässä tastingissa meillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä maistamaan rinnakkain kolmea bourbon-tynnyrissä kypsytettyä Glenfarclasia!

Maisteltavat tuotteet olivat hyvin pehmeitä, iäkkään hienostuneita ja tasapainoisia. Viskejä maistellessa tuli mieleen, että olisi ollut kiinnostavaa, että tastingissa olisi ollut mukana hieman nuorempi viski, joka olisi entisestään korostanut iäkkäiden viskien makuprofiilia.

Illan suosikiksi osallistujat äänestivät 41-vuotiaan Glenfarclasin ja toiseksi tuli 42-vuotias Glenlivet. Kolmanneksi tuli 42-vuotias Glenfarclas, Glen Grant sekä 40-vuotias Glenfarclas jakoivat 4.sijan. Itselleni tastingin viskit edustivat upealla tavalla Speyside-viskien kevyempää puolta: viljaisuutta, ruohoa, päärynää ja hunajaisuutta. Iäkkäämpien viskien maistelu on itselleni ainakin aina elämys ja hieno kokemus, joka on mukava jakaa hyvässä seurassa.

Tastingille on jo suunnitteilla jatko-osa Speyside Jr, joka tullaan järjestämään lähitulevaisuudessa Helsingin ulkopuolella!

Teksti ja kuvat: Maija Karppinen