Hudson–pientislaamoviskit 1.3.2014

Jos on mieltänyt viskin valmistuksen hitaaksi massatuotannoksi, on tämän hienon juoman kirjo vain osittain hallussa. Toki voi vedota lainsäädäntöön, perinteisiin ja vakiintuneisiin käytäntöihin, mutta Amerikasta, New yorkin osavaltiosta ponnistava Tuthilltownin pientislaamo Hudson–viskeineen tuo pöytään vahvan vaihtoehdon ja vasta-argumentin hitaudelle.

Tislaamon vuosituotannon ollessa noin 60 000 pulloa voimme täällä pohjolan perukoilla tuntea itsemme onnekkaiksi, että meillekin riittää tästä rajallisesta määrästä osa. Siitä voimme kiittää Beverage Partners Finlandia ja Timo Laurilaa, joka kutsui joukon viskin ystäviä viettämään lauantain alkuiltaa perusteellisen Hudson–oppitunnin pariin. Tislaamon taustoja ja sen viskinvalmistuksen saloja valoitti VYS:n oma Captain America, Mikko Hietanen, ja baaritiskin takana Husonin tuotteiden monipuolisuutta cocktail-käytössä valottivat Son of a Punch –baarimestariduo Mikael Grönfors ja Jyri Pylkkänen.

Maistuvan alkudrinkin jälkeen kolmen Hudson–viskin kattauksessa oli mukava kirjo maultaan hyvin amerikkalaisia viskejä: Baby Bourbon, Four Grain ja Manhattan Rye. Makeaa, tammista, vaniljaista ja suorasukaista. Toki eri tuotteiden valmistukseen käytetyt viljalajikkeet tuovat makueroja, mutta kaikissa yhdistyi selkeys ja turhan hienostelun poissaolo. Syy tähän selvisikin Mikon kattavasta taustatutkimuksesta: Tislaamo käyttää vain pieniä, 11 tai 54 litran tynnyreitä, jolloin makua irtoaa runsaasti jo lyhyellä, 6-24 kuukauden kypsytyksellä. Tämä ehkä jo riittäisi muille, mutta Tuthilltownin kaverit vielä lisäävät kierroksia soittamalla tynnyreilleen räppiä. Bassoraidan ääniaallot kun tärisyttävät tynnyreitä lisäten kypsyvään nesteeseen irtoavaa makua. Amerikan meininkiä!

Perinteisemmän tastingistunnon päätteeksi siirryimme seuraamaan ja oppimaan, miten juuri maistellut viskit taipuvat osaavissa käsissä klassisiksi drinkeiksi. Viskien selkeiden makujen etu tuli hyvin ilmi tässä vaiheessa: Se antaa baarimestarille tukevan perustan, jonka päälle rakentaa cocktaileja. Ilman muuta tähän käyttöön erinomaisia viskejä, kuin toki myös sellaisenaan nautittuina. Kiitokset vielä Mikolle, BPF:lle ja Son of a Punch -duolle loistavasta johdannosta kiinnostaviin viskeihin, ja VYS-väelle jälleen mukavasta yhdessäolosta.

Kuvat: Timo Laurila, Mikael Leppä