From here, there and from everywhere

Besi, Sima-Petteri ja makuja maailmalta.

Lokimerkintä: Bob Barley 29.4.2015 klo 18
Karsinassa: Petteri Hakkarainen
Teema: Is this whisk(e) or mead?
Lyriikat: Heikki Virtanen ja joku Morrison

Kuten Jim Morrison aikanaan lauloi: “Show me the way, To the next whisky bar, Oh, don't ask why”, suuntasi viisipäinen viskiharrastajajoukko eri puolilta Etelä-Suomea sateisena keskiviikkona Bob Barley viskipyhättöön kuuntelemaan mitä itse pääpiru, Petteri Hakkarainen, oli pöydällä olevista pullotteista tarinoitsemassa.

Pöydällä odotti paperilla vähintäänkin erikoinen, mutta mielenkiintoinen kattaus. Ensimmäinen etappi oli rapakon takana, tutustuttiin bourbonien maailmaan, Hakkaraisen kertoessa tietoa tislaamosta sekä amerikkalaisesta viskikulttuurista ja viskeihin liittyvästä lainsäädännöstä yms.

Wild Turkey 81 Proof 40,5 %

Villi kalkkuna, kuten nimi tuttavuuden lisääntyessä kääntyi, oli hieman makea ja melko tyypillinen bourbon viski. Paikalla ollut raati ei nostanut viskiä suosikiksi, mutta todettiin, että sopivuus esimerkiksi drinkkien pohjaksi on hyvä. Ja tätähän päästiin virallisen osuuden jälkeen myös kokeilemaan – kokemuksen tuoman itsevarmuuden loistaessa loihti Hakkarainen porukalle Whisky-sour-drinkit, välillä hieman baarimestari Besiltä osavaiheita tarkistaen. Ja kyllähän kehuja sateli, jopa työtarjouksia. Uskaliaimmat haastoivat Hakkaraisen vielä pariin otteeseen tuunaamaan drinkkejä eri viskeistä.

Seuraavaksi suunnattiin pikavisiitti Skotlantiin ja tutustuttiin blended-viskien pääraaka-aineeseen, eli jyväviskiin.

Girvan Patent Still No.4 Apps 42 %

Maestro Hakkaraisen kertoessa faktaa kyseisestä tuotteesta sekä jyväviskeistä löysi innokas kuuntelijakunta lasista jopa asetonin ja vodkan suuntaisia tuoksuja. Todettiin, tuotteen olevan helposti lähestyttävä, mutta makuprofiililtaan ehkä kuitenkin vähän vaatimaton. Tämän viskin osalta saatiin kuulla myös Suomeen liittyvä fakta. Apparaatti, jolla viski tislataan on osittain suomalaisten käsialaa.

Skotlannin nummilta suunnattiin lähelle naapuriin – Irlantiin. Kyseessä oli Tullamore D.E.W. tislaamon uutta tulemista kunnioittava pullote, joka on ainoastaan siellä myynnissä, joten kyseessä oli hieman erikoisempi pullote.

Tullamore D.E.W. Warehouse Release 46 %

Melkein yhteen ääneen todettiin, ettei kyseessä ole aivan tavallinen irkkuviski. Tuoksu oli hieman levoton sherryn nostaessa ehkä eniten päätään. Monen mielestä kuitenkin tämä Irlannin edustaja nousi tässä porukassa kärkisijalle, tässä vaiheessa kattausta. Nopean Irlannin pyrähdyksen jälkeen suunnattiin takaisin Skotlannin maaperälle.

Seuraavaksi oli Hakkarainen valinnut lasiin söpöön pulloon laitetun viskin, joka ehkä hämmästytti eniten. Jopa illan isäntä, joka vapputunnelmissa oli antanut tastingille nimen: "Is this whisk(e)y or mead?" hämmästyi rusinaisesta löydöstä tuoksussa ja maussa. Ehkäpä tuo otsikon sima oli vahvana jo vappuaaton aattona mielessä, tiedä häntä.

Lauder's Ruby Cask 40 %

Kyseessä oli siis portviinitynnyrissä viimeistelty sekoiteviski. Hieman viinimäinen rusinaan kääntyvä tuoksu ja maku herättivät pientä hämmästystä ja tämä viski jakoi mielipiteitä jonkin verran. Todettiin sen sopivan hyvin vappuviskiksi.

Lopuksi, ehkä vähän epäreilusti oli pöytään nostettu skotlantilainen single malt -viski. Tämä täysi-ikäinen oli hieman levoton, piirun verran hyökkäävä, mutta kuitenkin tasapainoinen ja miellyttävä.

Glenfiddich 18 YO 40 %

Ja kyllähän tämä viski itseoikeutetusti otti päivän kärkisijan haltuunsa. Ei ollut kenelläkään eriävää mielipidettä sanottavana siihen asiaan.

Ilta oli rento ja paljon tuli taas uutta tietoa osallistujille viskien maailmasta. Bob Barleyn lämmin ilmapiiri ja osallistujien innokas suhtautuminen jalojuomiin ei toki loppunut kuin seinään Hakkaraisen kiittäessä kuulijakuntaa, vaan monet janosivat lisää kokemuksia ja rento jutustelu ja maistelu jatkuivat vielä hyvän aikaa, ehkä oli jo hieman vapputunnelmaa havaittavissa.

Kiitokset monsieur Hakkaraiselle ja Bob Barleyn Besille mukavasta illasta. Seuraavaa kertaa odotellessa!