The Helsinki Distilling Company - HDCO

Ensimmäinen helsinkiläinen tislaamo yli sataan vuoteen! That's the story!

Suomessa eletään viskin kulta-aikaa ja saamme nauttia uusista, hienoista pientislaamoista. HDCO on yksi niistä ja VYS sai mahdollisuuden käydä koskettelemassa pannuja ja kuuntelemassa tiukkaa faktaa yrityksen synnystä, tuotteiden valmistuksesta ja niiden molempien tulevaisuudesta. Ja erittäin mielenkiintoisen kierroksen jälkeen vuorossa oli ehkä monille vierailun suurin motivaattori, tasting!

Vierailu alkoi kaikkien, reilun 30 viski-intoilijan, kokoontumisella tuuliselle ja kylmälle Teurastamon sisäpihalle. Syynä tälle oli se, että tislaamolta puuttui vielä nimikyltti ja paikalle löytäminen ilman tarkempaa paikkatietoa oli hankalaa. Tislaamorakennuksen selkeästi tunnistettavana elementtinä toimii entisen lämpöhallin korkea savupiippu!

HDCO koostuu kolmesta herrasta: Seamus Holohan, Kai Kilpinen ja Mikko Mykkänen. He ovat kaikki niin sanotusti kädet savessa. Seamus aloitti kertomalla meille HDCO:n synnystä ja nykytilasta. Tislaamo on aloittanut toimintansa elokuussa, mutta tilojen remontti oli vierailun aikaan vielä kesken, kuulimme sille syyn. Jokainen remonttityö vaatii viiden eri tahon hyväksynnän! Seamus johdatti tämän jälkeen meidät seuraavaan huoneeseen käymään läpi mäskäys- ja käymisprosessia. Toiminta on hyvin vahvasti lihasvoimaan ja manuaaliseen ohjaukseen perustuvaa. Todellista craft-distillingia.

Mikko Mykkänen, herra tislaajamestari, jatkoi tislausprosessin läpikäymisellä ja vastasi kysymyksiimme. Saimme tietoomme mielenkiintoista ja harvinaista informaatiota, mutta hyvistä yrityksistä huolimatta emme saaneet selville, missä HDCO viskitynnyreitään varastoi!

VYS:n konkkaronkka johdatettiin taustojen ja teknisen pohjustuksen jälkeen yläkertaan tastingin pariin kokemaan, mitä tällä kaikella laitteistolla ja osaamisella oikein saa aikaan.

Esille oli kaadettu neljän tuotteen kattaus. Kaksi varsinaista, myyntiin pullotettua tuotetta ja kaksi raakatislettä.

Ensimmäisenä oli HDCO:n tämän hetken selkeä päätuote Helsinki Dry Gin (47%), hyvin vakuuttava tuote, joka onnistui nostamaan fiilikset korkealle ensimmäisestä nuuhkaisusta lähtien. Ginissä oli mukana gineille tyypilliseen tapaan kasa yrttejä, mutta seasta löytyi HDCO:n omana twistinä myös puolukkaa. Todella hyvää ja tuote taitaa olla tulossa Alkoon lähiaikoina. Neuvoni on: olkaa aktiivisia Alkon asiakkaita!

Toinen tuote oli vähän erikoisempi ja rajatumman saatavuuden tuote: Applejack! Suomalaisista omenoista tehtyä mehua on käytetty pari viikkoa ja tislauksen jälkeen tuote on viettänyt 3 kuukautta pienissä tynnyreissä. Erinomainen toffeemainen tuoksu ja viekoitteleva monivaiheinen maku. Tätä kausituotetta on saatavilla vain rajoitetusti tietyistä ravintoloista ja kannattaa ilman muuta kokeilla, jos sen maistamiseen on joskus mahdollisuus.

Seuraavana pääsimme nauttimaan kahta raakatislettä resepteillä 75% rye ja single malt. Molemmat olivat erittäin hyviä ja pehmeitä jo ennen ikäännytystä. Erityisesti rye sai makunystyrät soimaan kirkkaasti. Tastingissä kuultu "Paras rye ikinä" kommentti kenties avaa kyseisen tuotteen tasoa! Single malt ei jää maussa kauaksi, mutta rukiin pippurisuus toimi jo ilman tynnyrikypsytyksen tuomaa pontta erinomaisesti. Molempien raakatisleiden perusolemus oli jo tässä vaiheessa niin tasapainoinen ja hienostunut, ja tynnyristä saadaan lisää vivahteita eikä varsinaista ikääntymistä tarvitse odottaa. Hyvä niin, odottavan aika on tunnetusti pitkä!

Erinomaisen valmiiksi kaadetun tastingin jälkeen saimme vielä extrana maistaa yllätystislettä. Täytyy sanoa että tämä tuote sai kysymysmerkit lentelemään ja aistit hämääntymään. Arvuutteluiden jälkeen meille paljastettiin, että kyseessä oli oluttisle! Tästä johtuen mukana ollut humala toi tuoksuun ja makuun odottamattomia sävyjä. Mielenkiintoinen, hyvä ja yllättävä tuote joka selkeästi tarvitsee suuremman määrän lasiin kaikkien makunuottien löytämiseksi... Pour me some more!

Monien paikalla olleiden harmiksi raakatisleitä ei ole tällä hetkellä tarkoitus laittaa suoraan pullomyyntiin, vaan kaikki tisle on menossa tynnyreihin. Tastingin kuluessa alkoi painostus näidenkin tuotteiden saamiseksi myyntiin. Miksei erinomaista myydä!

Vierailu oli erittäin opettavainen ja mielenkiintoinen. Pääasia eli tuotteet ovat erinomaisia ja se lupaa hyvää jatkolle. Lisäksi HDCO:n tilat ovat hienot ja tunnelmalliset, vaikka ovat vielä remontin kynsissä. Uudet laitteistot ovat erittäin tyylikkäitä ja tilojen rosoisuus vielä korosti niiden säihkettä. Rosteria ja kuparia! Yläkerta korkeine kattoineen ja raakoine betonipintoineen sopii hyvin tislaamon henkeen ja oli ilman remonttiakin erittäin tunnelmallinen. Tiloista voidaan odottaa syntyvän pienimuotoinen nähtävyys itsessään.

Tislaamo on siis avoinna vierailijoille ja tällainen mahdollisuus kannattaa ehdottomasti kaikkien käyttää hyväksi! Vierailijoille pelkkä tilojen ja laitteiden esittely voi ehkä jättää suun turhan kuivaksi, joten remontin edetessä yläkertaan on tulossa baari. Ehkä erinomaisia raakatisleitä voi odottaa saatavaksi tulevaisuudessa yläkerran baaritiskiltä muiden tuotteiden lisäksi? Toivotaan!