Erilainen ilta Ardbegin parissa

1950-luvun sci-fi elokuva, popcornia, pullo kolaa ja lasi Arbegin kymppiä. Mikä näistä ei tavallisesti kuulu joukkoon? Maaliskuisena iltana Helsingissä kaikki kuuluivat joukkoon, kun tislaamomanageri Mickey Heads jälleen kunnioitti pääkaupunkiamme läsnäolollaan. Ilta oli järjestetty juhlistamaan ihmiskunnan suurinta saavutusta sitten Juri Gagarinin ja Neil Armstrongin, eli Ardbeg-tisleen lähettämistä kypsymään kansainväliselle avaruusasemalle.

Kovista ennakko-odotuksista huolimatta illan aikana ei nautittu tuota painottomasti kypsynyttä Ardbeg-versiota, sillä ensinnäkin tisleet ovat edelleen kiertoradalla, ja toiseksi niistä tuskin riittäisi monikymmenpäisen janoisen Ardbeg-komiteajäsenkunnan nautittavaksi. Illan elokuvan, vuoden 1955 kulttiklassikon Conquest of Spacen ajaksi, meidän oli siis tyytyminen edellämainittuihin poppareihin, kolaan ja Ardbeg Teniin (kaikki erikseen nautittuina).

Elokuvan jälkeen Mickey kertoi hieman tarkemmin tislaamon avaruuskokeesta, ja tarjosi vuonna 1975 tislattua näytettä osallistujien maistettavaksi. Tämä vuosikerta alkaa olla vanhimpia tislaamon varastoista löytyviä tynnyreitä, ja melkoista rakettipolttoainetta se vielä tuon ikäisenä oli. Vaikka enkelit ovat haihtumisen myötä saaneet tynnyrin sisällöstä varteenotettavan siivun, ja alkoholipitoisuus on aikojen saatossa laskenut lähemmäs neljääkymmentä, ovat Ardbegin voimakas ominaismaku ja -luonne edelleen vahvoina läsnä. Hienostuneesti, ja iän tuoman hitaan arvokkuuden saattelemina, toki.

Palattuamme kiertoradalta oli aika siirtyä Bryggeri-ravintolaan nauttimaan hieman purtavaa, ja vielä hiukan lisää Ardbegia. Ilta jatkui rennommissa merkeissä jutustellessa, ja niin maahantuojan edustajat kuin Mickey Heads olivat innokkaiden Ardbeg-komiteajäsenten vapaasti tentattavissa. Tarina ei kerro, saiko joku puhuttua itselleen lupauksen aidosta avaruus-Ardbegistä, mutta ilman sitäkin ilta oli erittäin onnistunut. Kiitokset siitä erityisesti Mickey Headsille, ja toivommekin hänen vierailevan pian Suomessa uudestaan.

Kuvat: LVMH