Chichibu, todellisia Huomisen Klassikoita!

Helsinki, Carelia 20.2.2016

Ichiro’s Mizunara Wood Reserve, 46%. Chichibu The Floor Malted, 50,5%. Chichibu Chibidaru, 53,5%. Chichibu Port Pipe, 54,5%. Chichibu The Peated, 53,5%

Pääsimme nauttimaan pitkästä aikaa viidettä osaa Huomisen Klassikoista 20.2 Carelian kellarissa Helsingissä japaniexpertti Mikael Lepän huomassa. Huomisen Klassikoita on ollut hieman harvemmin tarjolla, mutta nyt oli todellakin kyseessä tämän tittelin arvoiset viskit! Loistava tasting-tilamme Careliassa oli jälleen täynnä innostuneita jäseniä ja tunnelma oli sovelias vuoden ensimmäiseen Helsingissä pidettyyn VYS-only tastingiin, eli malttamaton!

Syynä oli tietenkin nuoren Chichibu-tislaamon nuoret viskit. 2008 vuonna perustetulta tislaamolta oli tarjolla yksi vatted malt pullote ja neljä 3-4 vuotiasta viskiä. Jäsenistöllä oli mieli avoinna kohtaamaan uudet ja urheat japanilaiset pientislaamoviskit. Kuulimme tislaamon taustat ja pääsimme pureutumaan hyvän keskustelun saattelemana edessämme olevien lasien sisältöön. Iästään huolimatta erilaiset raakatisleet ja tynnyrikäsittelyt olivat ehtineet muodostaa huomattavan erilaisia ja hyviä viskejä.

Tislaamon henkilökunnan voimin tehdy lattiamallastus osoittaa kunnianhimoa ja kunnioitusta perinteitä kohtaan. Savutisleen tekeminen kerran vuodessa, ennen kuumuudesta johtuvaa kesätaukoa ja sen mahdollistamaa kausihuoltoa, osoittaa halua tehdä monipuolisia raakatisleitä vaivoista huolimatta. Tislaamon japanilaisille ominaista pieteettiä osoittaa myös oman tynnyrintekijän käyttäminen. Tämän johdosta tislaamolla on mahdollisuus käyttää esimerkiksi mizunara puuta tai pikkutynnyreitä Chibidaru (pikkuruinen) pullotteessa.

Vakuuttavien ja mielipiteitä herättävien viskien maistelun lomassa syntyi aktiivista ja erittäin mielenkiintoista keskustelua raakatisleistä, makuprofiileista ja nuoren tislaamon tulevaisuudesta. Oliko raakatisle tehty puhtaaksi jotta viskit toimivat nuorina ja jotta tynnyreistä saataisiin maksimaalinen makujälki? Kestäisikö raakatisle pidempää tynnyröintiaikaa? Haluaako ja aikooko tislaamo tehdä iäkkäämpiä viskejä? Onko niille edes tarvetta? Aika näyttää!

Jännittäviä hetkiä siis tiedossa viskin ja erityisesti japanilaisen viskin ystäville.

Teksti: Mikko Hietanen, Kuvat: Antti Salminen