Amerikkalaisten viskien maailma,osa 2

Hotelli Haven toimi jo toistamiseen alttarina, kun seuralaiset uhrasivat kaksituntisen tutustuessaan jenkkiviskien maailmaan 25. päivä huhtikuuta. Vetäjänä toimi Havenin ravintolapäällikkö, amerikan viskien Suomen suurlähettiläs, Mika "Mr.Kentucky" Peltoniemi, joka pudotti odotetusti melkoisen tietopommin harrastajien niskaan.

Maistelussa oli viisi viskiä, joista kolme bourboneita ja kaksi ruisviskiä. Bourboneita (maltaan viljoista väh. 51% maissia) edustivat Buffalo Trace, Eagle rare 10 yo single barrell ja Elijah Craig 12 yo ja rye -osastoa (maltaan viljoista väh. 51% rukiita) Sazerac rye ja Van Winkle family reserve rye.

Amerikan viskit ovat parhaimmillaan makuisessaan seurassa, eli keskenään. Maistoimme verrokiksi myös perus Jim Beamia, joka jäi maun puolesta varsinkin iäkkäämpien bourbonien jalkoihin. Jokainen löysi kattauksesta oman suosikkinsa, ylivoimainen äänienemmistö meni kuitenkin Eagle rarelle, jonka pitkä ja mausteinen jälkimaku oli monen mieleen. Monelle maistelijoista laseissa oli ensimmäinen kosketus ruisviskiin ja pääosin rukiin toimivuudesta viskin raaka-aineena oltiin hyvin positiivisesti yksimielisiä. Toffee ja vanilja olivat yleisimmät kommentit, kun tuoksuista ja mauista haettiin adjektiiveja, mutta jokainen maisteltava viski erosi toisistaan yllättävän isoilla vivahde-eroilla.

Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan osa kolmosta.

Rami Urrio